Δύο Γάλλοι βρίσκουν την ηρεμία στα Κύθηρα – Εχουν ένα από τα ωραιότερα σπίτια του νησιού

Ενα ζευγάρι Γάλλων επέλεξε τα Κύθηρα ως τον προορισμό της δικής του προσωπικής ηρεμίας, καθώς βρήκε στο νησί τον τόπο που θα τους αποφορτίσει από τον έντονο ρυθμό ζωής της πόλης.

Η γαλήνη των δύο Γάλλων φωλιάζει σε μια εξοχική κατοικία-όνειρο, στην πλαγιά ενός λόφου στη βόρεια πλευρά του νησιού των Κυθήρων. Πώς άλλωστε να μην καταφέρνουν να ηρεμήσουν σε εκείνο τον τόπο, ο οποίος εναλλάσσεται ανάμεσα στο αγροτικό ανάγλυφο του νησιού και την θέα του ακρωτηρίου του Κάβο Μαλέα στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου.

Η εξοχική κατοικία, M&C House, έργο των αρχιτεκτόνων RCTECH, Νάσου Χαμηλοθώρη και Γιάννη Δουρίδα, τοποθετείται σε οικόπεδο έκτασης 17 στρεμμάτων, το οποίο είναι διάστικτο με βραγιές που συγκρατούν την πλαγιά και ταυτόχρονα δημιουργούν επάλληλα πλατώματα για καλλιέργεια.

Μικρά μονοπάτια τέμνουν την ιδιοκτησία και προσφέρουν έναν ενδιαφέροντα περίπατο μέσα στην αγροτική φύση της περιοχής. Το κτίριο τοποθετήθηκε στο ψηλότερο σημείο, με άμεση πρόσβαση στο δρόμο και απρόσκοπτη πανοραμική θέα, που καθηλώνει.

Το κτίριο χωρίζεται σε δύο βασικούς όγκους: Τον κύριο, στο βορρά (140 μ²), όπου είναι η κατοικία του ζευγαριού και τον ξενώνα στο νότο (50μ²), όπου διαμένουν συγγενείς και φίλοι. Οι όγκοι προκύπτουν ο ένας από τον άλλον, όπως και στην τοπική αρχιτεκτονική, όπου ο χρόνος και οι διαδοχικές μεταβολές των αναγκών αποτυπώνονται στην αθροιστική ογκοπλασία των κτισμάτων.

Τους δύο όγκους ενώνει η κεντρική στεγασμένη αυλή που αποτελεί πυρήνα των εξωτερικών χώρων και σημείο συνάντησης των επισκεπτών. Περιμετρικά των κλειστών χώρων ανοίγονται πρόσθετες αυλές και καθιστικά, προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, ώστε να μπορεί κανείς, με όποιο καιρό, να απολαύσει τη ζωή έξω, στη φύση του νησιού.

Τα πολύ ατμοσφαιρικά ερείπια στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου ολοκληρώνουν το οικοδομικό σύμπλεγμα και αποτελούν σημείο έναρξης ενός ενδιαφέροντα περιπάτου μέσα στη φύση της ευρύτερης έκτασης.

Στους εσωτερικούς χώρους, η ηρεμία και η εσωστρέφεια, που ήταν και η αρχική πρόθεση του σχεδιασμού, επιτυγχάνονται με τη χρήση μαλακών επιφανειών και κοντινών σχέσεων σε χρώματα και υλικά. Η μακρινή θέα του ορίζοντα και της απέναντι στεριάς της Πελοποννήσου συμπληρώνουν την ηρεμία του εσωτερικού.

Οι εξωτερικοί τοίχοι αποκτούν υφή και πλαστικότητα με τη χρήση πατητού σοβά αλλά και της τεχνοτροπίας «σαρδελάκι» που προσφέρει σκιά στο κουρασμένο μάτι από το έντονο καλοκαιρινό φως. Τους κτιριακούς όγκους συνδέουν αισθητικά οι θερμές επιφάνειες των ακατέργαστων ξύλων σε έπιπλα και κατασκευές σκίασης. Φτερωτές σκάλες προβάλλουν από τους τοίχους και οδηγούν σε καθιστικά στο βατό δώμα.