Είναι η «ανοσία της αγέλης» ο μεγαλύτερος μύθος της πανδημίας; Τι απαντά ο Μαγιορκίνης

Καθώς η πανδημία εξακολουθεί να «επελαύνει» φαίνεται ότι καταρρίπτεται η έννοια της ανοσίας της αγέλης. Για ποιον λόγο εξανεμίζεται η ελπίδα του ελέγχου της πανδημίας με τον τρόπο που αναμέναμε.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού στις αρχές του 2020, η επιστημονική κοινότητα περίμενε ότι ο έλεγχός της θα σηματοδοτούνταν από την ανοσία της αγέλης.

Με απλά λόγια, οι επιστήμονες ανέμεναν μια κατάσταση κατά την οποία θα σταματούσε η διασπορά του κορονοϊού καθώς πολλοί άνθρωποι θα είχαν αποκτήσει ισχυρή προστασία.

Με τις αρχικές εκτιμήσεις, δύο ήταν οι τρόποι που θα μπορούσε να συντελεστεί κάτι τέτοιο: Από τη μία πλευρά ο εμβολιασμός της πλειονότητας του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο και από την άλλη η φυσική ανοσία που θα επερχόταν μετά από τη νόσηση.

Οι παραπάνω παράμετροι, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανοσία της αγέλης, στηρίζονται στην «αποστειρωτική» ανοσία (σ.σ. που θα εκρίζωνε τον ιό σε αρχικά στάδια από τον οργανισμό) και την ισχυρή «μνήμη» της από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Sputnik ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ανοσία της αγέλης υπήρξε στην περίπτωση της ευλογιάς όπου μετά τον εμβολιασμό ο ιός εξαφανίστηκε, αφού είχε επιτευχθεί αποστειρωτική ανοσία» τονίζει χαρακτηριστικά.

Για ποιους λόγους δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία της αγέλης

Το παράδειγμα της ευλογιάς, σύμφωνα με τον καθηγητή, δείχνει τους βασικούς λόγους που δεν είναι εφικτό να φτάσουμε στη ανοσία της αγέλης στην περίπτωση της COVID-19.

«Από τη μια πλευρά, τα υπάρχοντα εμβόλια προφυλάσσουν από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός σταματά να κυκλοφορεί. Την ίδια στιγμή, δεν επιτυγχάνεται ανοσία με τη μόλυνση κατά την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του ιού, καθώς ενδέχεται να υπάρξει η επαναμόλυνση του ίδιου ατόμου».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι υποστηρικτές της θεωρίας της ανοσίας της αγέλης ανέφεραν ότι για την ανάπτυξή της θα πρέπει να μολυνθεί και να αναρρώσει ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού.

Ακόμα και πριν παραχθούν τα εμβόλια, οι επιστήμονες έκριναν αυτό το σενάριο ως εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλειών και θανάτων.

«Ο ιός θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί, χωρίς να είναι τόσο παθογόνος, όταν εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τότε θα επέλθει ο έλεγχός του. Αυτός είναι λόγος για τον οποίο ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί. Ωστόσο, αυτό δεν σχετίζεται με την ανοσία της αγέλης» αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης.

Παράλληλα, η συνεχής εμφάνιση νέων μεταλλάξεων της πανδημίας καθιστά απρόβλεπτη την πορεία του ιού. Για τον λόγο αυτό, η επιστημονική κοινότητα εργάζεται πάνω σε εμβόλια που θα παρέχουν ανοσία για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το χρόνο που παρέχουν τα υπάρχοντα.