Εξαφάνιση Άλυτο Μυστήριο: Η 8χρονης Νικόλ Βγήκε Από Το Διαμέρισμα Και Κανείς Δεν Την Ξαναείδε

Νικόλ Εξαφάνιση: Η υπόθεση εξακολουθεί να παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. Για 36 χρόνια δεν έχει βρεθεί ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο και οι Αρχές δεν γνωρίζουν ακόμα τι της συνέβη.

Η 8χρονη Νικόλ Μορίν εξαφανίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά ενώ κατέβαινε από το διαμέρισμά της, πηγαίνοντας στο προαύλιο ενός πολυώροφου κτιρίου. Για 36 χρόνια δεν έχει βρεθεί ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο και οι Αρχές δεν γνωρίζουν ακόμα τι της συνέβη.

Η μικρή Νικόλ με το χαριτωμένο χαμόγελο

Η Νικόλ Λουίζ Μορίν γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1977 στην πρωτεύουσα του Οντάριο, το Τορόντο.

Ήταν το πρώτο παιδί του Αρτ και της Ζανέτ, οι οποίοι μέχρι τη στιγμή που γεννήθηκε το κορίτσι ήταν στα πρόθυρα του διαζυγίου, αλλά προσπαθούσαν να διατηρήσουν τη σχέση τους για χάρη της οικογένειας.

Το κορίτσι ήταν ένα χαρούμενο παιδί και, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της, λάτρευε τα δραστήρια παιχνίδια, το τσίρκο και τα McDonald’s.

Οι γονείς αφιέρωσαν πολύ χρόνο στην ανατροφή και στην εκπαίδευσή της, της έμαθαν τους κανόνες ασφαλείας. Για παράδειγμα, δεν της επέτρεπαν να επικοινωνεί με αγνώστους, ούτε να φεύγει μακριά από το σπίτι της.

Η Νικόλ είχε μεγάλα καστανά μάτια και μαλλιά μέχρι τους ώμους και ένα γοητευτικό χαμόγελο με ένα μικρό κενό ανάμεσα στα μπροστινά της δόντια.

Το 1985, το ζεύγος Μορίν υπέβαλε επίσημα αίτηση διαζυγίου και χώρισε. Η Νικόλ έμεινε με τη μητέρα της.

Ο πατέρας της τους νοίκιασε ένα διαμέρισμα σε ένα ακριβό συγκρότημα κατοικιών, όπου υπήρχαν πολλές υποδομές διασκέδασης και διάφορες υπηρεσίες για τους κατοίκους της περιοχής: σάουνα, πισίνα, γυμναστήριο, γήπεδο τένις και πολλά άλλα.

Όλη η περιοχή του πολυώροφου κτιρίου ήταν καλά φυλασσόμενη και μόνο άτομα με ειδικό κλειδί μπορούσαν να κινηθούν μέσα σε αυτή. Έτσι οι περισσότεροι γονείς, χωρίς τον παραμικρό φόβο, άφηναν τα παιδιά τους να πάνε μια βόλτα μέσα σε μια κλειστή αυλή.

Ο Αρτ Μορίν κάλυπτε όλα τα έξοδα της πρώην συζύγου και της κόρης του και πλήρωνε διατροφή κάθε μήνα. Ο άνδρας δεν είχε σχεδόν καθόλου χρήματα για τον εαυτό του, καθώς το εισόδημά του δεν ήταν υψηλότερο από τον μέσο όρο, διότι εργαζόταν ως οδηγός.

Η 30η Ιουλίου του 1985 ήταν μέρα ανάπαυσης. Η ζέστη ήταν αφόρητη. Τα θερμόμετρα στο Τορόντο κυμαίνονταν γύρω στους 40 βαθμούς και οι μετεωρολόγοι ζητούσαν από τους πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις, να μένουν λιγότερο στον ήλιο και να πίνουν περισσότερα υγρά.

Τα περισσότερα παιδιά αποφάσισαν να περάσουν αυτή τη μέρα στην πισίνα. Ανάμεσά τους ήταν και η 8χρονη Νικόλ με τη φίλη της Τζένιφερ.

Στις 11 το πρωί, τα κορίτσια συμφώνησαν να συναντηθούν στον προθάλαμο του συγκροτήματος κατοικιών. Η Νικόλ ξύπνησε, έφαγε πρωινό και στις 10:30 κατέβηκε στο ισόγειο για να παραλάβει την αλληλογραφία για τη μητέρα της.

Μετά ανέβηκε ξανά, έβαλε ένα έντονο πορτοκαλί μαγιό με ρίγες, πήρε μια μωβ πετσέτα και τηλεφώνησε στην Τζένιφερ, λέγοντας ότι έφευγε. Το κορίτσι φόρεσε τα παπούτσια του και έκλεισε την εξώπορτα πίσω του.

Από τις 11 το πρωί η Τζένιφερ στεκόταν στον προθάλαμο και περίμενε τη φίλη της. Αλλά εκείνη δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Μετά από 15 λεπτά η Τζένιφερ κάλεσε τη μητέρα της Νικόλ: «Δεν κατεβαίνει ακόμα η Νικόλ;»

«Μάλλον είναι ήδη στον δρόμο» απάντησε η μητέρα.

Η μητέρα ήταν σίγουρη ότι όλα είναι καλά

Η Ζανέτ Μορίν δεν έδωσε μεγάλη σημασία στη συζήτηση με την Τζένιφερ και συνέχισε να ασχολείται με τη δουλειά της.

«Εκείνη την εποχή, η μητέρα της Νικόλ διατηρούσε ένα νηπιαγωγείο στο σπίτι. Είχε μικρά παιδιά, για τα οποία ήταν υπεύθυνη, οπότε δεν μπορούσε να φύγει από το διαμέρισμα» είπε η Νικόλ Σάττον, ερευνώντας την εξαφάνιση του κοριτσιού.

Μόνο μετά τις 18:00, όταν το κορίτσι δεν επέστρεψε στο διαμέρισμα, η γυναίκα ανησύχησε και κάλεσε την άμεση δράση. Πριν ήταν σίγουρη ότι όλα ήταν εντάξει με το παιδί, επειδή η φίλη της κόρης της δεν τηλεφώνησε ξανά και έτσι πίστευε ότι τα παιδιά απλώς έπαιζαν.

«Η αστυνομία ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα, πραγματοποιώντας έρευνες και ανακρίσεις σε όλα τα διαμερίσματα» εξήγησε η Σάττον.

Η περιοχή που ζούσε ήταν ασφαλής

Οι αστυνομικοί έφτιαξαν γρήγορα ένα πορτρέτο του κοριτσιού: λευκό δέρμα, ύψος περίπου 1 μέτρο και 22 εκατοστά, βάρος 23 κιλά, καστανά μαλλιά, καστανά μάτια, τρυπημένα αυτιά, μια ελιά στη δεξιά πλευρά του μετώπου και ένα μικρό κενό ανάμεσα στα μπροστινά του δόντια. Την εικόνα του κοριτσιού έδειχναν στους κατοίκους, ανακρίνοντάς τους παράλληλα.

«Εκείνη την εποχή, η περιοχή όπου ζούσε η Νικόλ ήταν πολύ ασφαλής. Κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο εκεί. Αυτό το γεγονός συγκλόνισε πολύ κόσμο, επειδή τότε ήταν σύνηθες να επιτρέπεις στα παιδιά να κυκλοφορούν δίχως επίβλεψη» έγραψε η επίσημη ιστοσελίδα της πόλης του Τορόντο.

«Είδατε τη Νικόλ;»

Την πρώτη μέρα η αστυνομία διερεύνησε όλα τα διαμερίσματα του συγκροτήματος κατοικιών.

Αν κάποιος από τους ιδιοκτήτες δεν βρισκόταν στο σπίτι ή δεν ήθελε να ανοίξει την πόρτα, την έσπαγαν ή άνοιγαν τις κλειδαριές. Αλλά και αυτό δεν έφερε αποτελέσματα. Ανέκριναν κάθε άτομο που συναντούσαν. Κανείς δεν είδε τίποτα.

Οι κάτοικοι του Τορόντο έπαθαν σοκ από αυτό που συνέβη. Οικειοθελώς κρέμασαν παντού αφίσες που έγραφαν: «Είδατε τη Νικόλ;»

Οι γονείς ανακοίνωσαν αμοιβή 50.000 δολαρίων σε όσους επέστρεφαν την κόρη τους σώα και αβλαβή.

Παρεμπιπτόντως, κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Αρτ Μορίν μετακόμισε στην πρώην σύζυγό του για να διπλασιάσουν τις δυνάμεις αναζήτησής της.

Όμως η πολυήμερη έρευνα δεν έδωσε κανένα αποτέλεσμα στην αστυνομία και τους γονείς. Δεν υπήρχε ούτε ένας ύποπτος, ούτε ένας μάρτυρας, ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο.

Η Νικόλ έχει εξαφανιστεί. Κανείς δεν ήξερε αν μπήκε στο ασανσέρ για να κατέβει στον προθάλαμο ή όχι. Δεν υπήρχε ούτε μία ένδειξη και κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει σε ποιο σημείο εξαφανίστηκε το κορίτσι.

Η αστυνομία προχώρησε αρχικά δεχόμενη την κύρια εκδοχή: την απαγωγή. Οι γονείς διπλασίασαν το ποσό της αμοιβής.

Ήθελε να εξαφανιστεί;

Σε λίγες μέρες η αναζήτηση της Νικόλ Μορίν πήρε τεράστιες διαστάσεις. Σε όλους τους δρόμους ήταν κρεμασμένα σκίτσα του αγνοούμενου κοριτσιού.

Εκείνη την εποχή στο Τορόντο δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος που να μην ήξερε πώς μοιάζει η Νικόλ. Οι φωτογραφίες της ήταν σε όλες τις διαφημιστικές πινακίδες και τους στύλους διαφήμισης.

Η αστυνομία ερεύνησε όλους τους χώρους που θα μπορούσαν να φέρουν κάποια στοιχεία για την υπόθεση: κάδους απορριμμάτων, εργοστάσια, στεγνοκαθαριστήρια και τεχνικά δωμάτια. Ελέγχθηκαν επίσης όλα τα γκαράζ και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 900 άτομα – αστυνομικοί και εθελοντές. Ο μοναδικός ύποπτος ήταν μια μεσήλικη γυναίκα με ξανθά μαλλιά, η οποία, την ημέρα που εξαφανίστηκε η Νικόλ, στεκόταν στον προθάλαμο και έγραφε κάτι σε ένα σημειωματάριο. Η αστυνομία έστειλε το σκίτσο της στις διμοιρίες, αλλά δεν τη βρήκαν ποτέ.

Οι αστυνομικοί ήταν σίγουροι ότι το κορίτσι απήχθη από ένοικο της πολυκατοικίας, επειδή το παιδί δεν φάνηκε να βγαίνει από το ασανσέρ ή από το συγκρότημα διαμερισμάτων.

Η μεγάλη έκπληξη για την εξέλιξη της υπόθεσης ήταν ότι οι αστυνομικοί βρήκαν μια καταχώριση στο προσωπικό ημερολόγιο της αγνοούμενης κοπέλας που έγραφε ότι ετοιμαζόταν να εξαφανιστεί. Δεν ήταν ξεκάθαρο αν επρόκειτο για συνηθισμένες φαντασιώσεις ενός 8χρονου παιδιού ή για σοβαρές προθέσεις.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι μπήκαν εμπόδιο στην έρευνα, καλώντας την αστυνομία και αναφέροντας στοιχεία, τα οποία μετά από εξακρίβωση αποδείχθηκαν ψευδή.

Πολλοί εθελοντές «έσπασαν» τις τηλεφωνικές γραμμές για να δώσουν συμβουλές σχετικά με το πού και πώς να αναζητήσουν το παιδί. Αυτό παραπλανούσε την αστυνομία, με αποτέλεσμα να χάνει περισσότερο χρόνο.

Μια μέρα, όταν η Νικόλ έπρεπε να ήταν ήδη 11 ετών, η αστυνομία του Τορόντο έλαβε μια κλήση. Κάποιος έλεγε ότι σε ένα κοντινό δασικό πάρκο ακούγονταν παιδικές κραυγές. Η αστυνομία πήγε σε αυτό το σημείο, αλλά δεν βρήκε τίποτα.

Ακόμα την περιμένουν στο σπίτι

Για πολλά χρόνια, οι γονείς πίστευαν ότι το παιδί θα επέστρεφε στο σπίτι. Ανέπτυξαν μάλιστα φιλικές σχέσεις μεταξύ τους διότι δεν ήθελαν να χάνουν χρόνο καυγαδίζοντας.

Ο Αρτ και η Ζανέτ προσέλαβαν ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να μάθουν τι συνέβη στην κόρη τους. Για χάρη αυτού, ο Αρτ άφησε ακόμη και τη δουλειά του και άρχισε μια ανεξάρτητη έρευνα.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η παιδική φίλη της Νικόλ άρχισε τις δικές της έρευνες, επαναφέροντας τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, ψάχνοντας στα αρχεία και συζητώντας με τους γείτονες. Αλλά αυτό δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Εκτός από την απαγωγή, η αστυνομία εξέτασε άλλες δύο εκδοχές -φόνο και απόδραση-, αλλά ακόμη και εδώ δεν υπήρχε ούτε ένα στοιχείο.

Το 2007, η Ζανέτ πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ο Αρτ συνέχιζε να ψάχνει την κόρη του. Το 2014 κατάφερε να κάνει τον κόσμο να ξαναμιλήσει για τη Νικόλ.

Μαζί με την αστυνομία, έφτιαξε το προφίλ της σε ώριμη ηλικία και συμμετείχε στη δημιουργία τηλεοπτικού σποτ για τη Νικόλ, τα οποία προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μέχρι και το 2021, η αστυνομία του Τορόντο δεν γνωρίζει τι απέγινε η Νικόλ. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στην έρευνα, ούτε ένας ύποπτος.

Ο Αρτ Μορίν δεν έπαψε ποτέ να περιμένει την κόρη του να επιστρέψει στο σπίτι. Εκλιπαρεί όλους όσοι βλέπουν παρόμοια γυναίκα περίπου 44 ετών, στην ηλικία που θα ήταν σήμερα η Νικόλ, να επικοινωνήσουν άμεσα με τις Αρχές.