Γυναίκα οδηγεί τον γιατρό της μαμάς της στο δικαστήριο ισχυριζόμενη ότι δεν έπρεπε να είχε γεννηθεί

Η Evie Toombes ισχυρίζεται ότι ο γιατρός της μητέρας της, Dr. Phillip Mitchell, δεν ενημέρωσε τη μητέρα της για τη σημασία των συμπληρωμάτων φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Μια γυναίκα οδηγεί τον γιατρό της μητέρας της στο δικαστήριο αφού ισχυρίστηκε ότι δεν έπρεπε να είχε γεννηθεί ποτέ.
Συγκεκριμένα, η Evie Toombes, 20 ετών, από το Skegness του Lincolnshire, μήνυσε τον γιατρό της μητέρας της ζητώντας αποζημίωση εκατομμυρίων, αφού δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να είχε επιτραπεί η γέννησή της.

Η γυναίκα γεννήθηκε με δισχιδή ράχη (μια κατάσταση όπου η σπονδυλική στήλη και ο νωτιαίος μυελός ενός μωρού δεν αναπτύσσονται στη μήτρα, προκαλώντας ένα κενό στη σπονδυλική στήλη). Αυτό την καθιστά ανάπηρη ενώ περνά μερικές από τις μέρες της διασωληνωμένη επί 24ωρου.

Παρά την κατάστασή της, ασχολείται με την ιππασία και συγκεκριμένα με τα άλματα επίδειξης, αγωνιζόμενη τόσο με αναπήρους όσο και με υγιείς αναβάτες.

Εκτός από την εμφάνισή της στην εκπομπή του ITV «Κρυμμένες Αναπηρίες: Ποια είναι η Αλήθεια;» και τη γνωριμία της με τον Δούκα του Σάσεξ και τη Μέγκαν Μαρκλ κέρδισε το Βραβείο Inspiration Young Person στη φιλανθρωπική εκδήλωση Well-child charity το 2018, όπως αναφέρει δημοσίευμα της mirror

Ανεξάρτητα απ’ αυτό, ισχυρίζεται ότι ο Δρ. Philip Mitchell είναι υπεύθυνος για μια «λανθασμένη σύλληψη» αφού απέτυχε να συμβουλεύσει τη μητέρα της, Caroline Toombes, να λάβει ζωτικά συμπληρώματα πριν μείνει έγκυος.

Η δεσποινίς Toombs υποστηρίζει ότι αν ο γιατρός της μητέρας της την συμβούλευε να πάρει συμπληρώματα φολικού οξέος δεν θα είχε μείνει έγκυος και η ίδια δεν θα είχε γεννηθεί.

Ωστόσο, ο Δρ Μίτσελ αρνείται τους ισχυρισμούς δηλώνοντας ότι παρείχε στην κ. Toombs «λογικές συμβουλές».

Το Ανώτατο Δικαστήριο άκουσε πώς η 50χρονη κυρία Toombes πήγε να επισκεφθεί τον Δρ. Μίτσελ στο Ιατρικό Ιατρείο Hawthorn στο Skegness για να εξηγήσει τα σχέδιά της για την απόκτηση του πρώτου της μωρού τον Φεβρουάριο του 2001.

Η δικηγόρος της Evie Susan Rodway είπε στο δικαστήριο πώς η κυρία Toombes ήθελε να κάνει οικογένεια αφού έχασε και τους δύο γονείς της.

Είπε: «Αυτή ήταν μια πολύ πολύτιμη απόφαση για να ξεκινήσει μια οικογένεια επειδή η ίδια είχε χάσει τους γονείς της όταν ήταν μικρή. «Απείχαν από τη σεξουαλική επαφή μέχρι να λάβουν τις απαιτούμενες ιατρικές συμβουλές».

Ωστόσο, παρά τη συζήτηση για το φολικό οξύ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους η κ. Toombes επιμένει ότι δεν της είπε ο Δρ. Μίτσελ για τη σημασία του στην πρόληψη της δισχιδούς ράχης.

Η κ. Rodway δήλωσε ότι εάν η κ. Toombes είχε ενημερωθεί επαρκώς από τον παθολόγο της, δεν θα είχε προχωρήσει τόσο βιαστικά στην εγκυμοσύνη της όσο εκείνη.

«Εάν είχε αναβληθεί η εγκυμοσύνη δεν θα είχε ένα «κανονικό, υγιές» μωρό – αλλά ένα που θα ήταν ένα «γενετικά διαφορετικό άτομο» από την Evie, πρόσθεσε.

Αλλά ο Δρ. Μίτσελ αρνείται όλους τους ισχυρισμούς καθώς ο δικηγόρος του, Michael De Navarro επέμεινε κατά την υπεράσπισή του ότι έδωσε «λογικές συμβουλές» σχετικά με την επιθυμία λήψης συμπληρωμάτων φολικού οξέος.

Ήταν κοινή πρακτική του να λέει στους πιθανούς γονείς ότι 400 μικρογραμμάρια θα πρέπει να λάβουν οι γυναίκες που προετοιμάζονται για εγκυμοσύνη και καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Ισχυρίζεται ότι σίγουρα θα συμβούλευε τη μητέρα να έχει καλή διατροφή και καλά επίπεδα φολλικού οξέος και αρνείται ότι τα συμπληρώματα δεν ήταν απαραίτητα.

Το δικαστήριο άκουσε επίσης πώς η κινητικότητα της Evie είναι πολύ περιορισμένη και θα χρειαστεί αναπηρικό καροτσάκι περισσότερο από ποτέ καθώς μεγαλώνει, ενώ υποφέρει στο έντερο και στην κύστη της.

Παρά την κατάστασή της, η Evie εξακολουθεί να εκπαιδεύει τα παιδιά για μη ορατές ασθένειες και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Σύμφωνα με τη δική της ιστοσελίδα, η Evie αναφέρει πως το μότο της είναι: «Βρες έναν τρόπο, όχι μια δικαιολογία».