Ψάρι “δράκουλας” έχει πάνω από 500 δόντια κι αλλάζει περισσότερα από 20 κάθε μέρα

To Lingcod είναι ένα παμφάγο ψάρι που ζει από την Αλάσκα μέχρι την Μπάχα της Καλιφόρνια, φτάνοντας σε μήκος περίπου το μισό μέτρο.

Μια ομάδα ερευνητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διαπίστωσε ότι το ψάρι Lincod που ζει στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό έχει την ικανότητα να αλλάζει περίπου 20 δόντια την ημέρα.

Το Lingcod (επιστημονική ονομασία Ophiodon elongatus) πρόκειται για ένα παμφάγο ψάρι που ζει στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού από την Αλάσκα μέχρι την Μπάχα στην Καλιφόρνια και μπορεί να φτάνει σε μήκος περίπου τους 50 πόντους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο ψάρι έχει περισσότερα από 500 δόντια στο στόμα του, διατεταγμένα σε δύο κινητές σιαγόνες, όπως αναφέρει το National Geographic.

Αρκετά από τα εκατοντάδες δόντια του είναι σχεδόν μικροσκοπικά και βρίσκονται ακόμα και στον ουρανίσκο του, που καλύπτεται από μικροσκοπικούς οδοντικούς σχηματισμούς.

Οι ερευνητές της μελέτης τοποθέτησαν 20 ψάρια αυτού του είδους μέσα σε ενυδρεία, βάφοντας το νερό κόκκινο για να σημαδέψουν καλύτερα τα δόντια τους.

Μετά από δυο βδομάδες οι επιστήμονες επανέλαβαν τη διαδικασία, αλλά αυτή τη φορά με πράσινη μπογιά.
Στο τέλος της διαδικασίας, τα «παλιά» δόντια βάφτηκαν κόκκινα, ενώ τα νέα πράσινα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τον σκελετό των ψαριών κάτω από το μικροσκόπιο και εντόπισαν περισσότερα από 10 χιλ. δόντια στα 20 ψάρια που μελετήθηκαν.

«Κάθε οστεώδης επιφάνεια του στόματός τους είναι καλυμμένη με δόντια» σχολίασε η Κάρλι Κοέν από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, μία από τους ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στις γνάθους των ψαριών υπάρχει ταχύτερη αλλαγή των δοντιών απ’ ό,τι σε άλλα σημεία της στοματικής κοιλότητας.

Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το τάισμα δεν επηρεάζει την αλλαγή των δοντιών, αν και αυτά πέφτουν πιο συχνά στις περιοχές όπου ασκείται μεγαλύτερη δύναμη κατά το δάγκωμα της λείας από τα ψάρια.