Βίλα στην Τήνο σαρώνει τα βραβεία και εντυπωσιάζει τους πάντες με το πολυτελές εσωτερικό της

Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και γνωστά έργα του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλλα. Το Lap pool house, διεκδικεί το υψηλού κύρους Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe.

Η Τήνος είναι ένα νησί που χαρακτηρίζεται από αρχιτεκτονική λιτότητα και εντυπωσιακό τοπίο. Η συγκεκριμένη κατοικία είναι εμπνευσμένη από τις κοιλότητες και προεξοχές των βράχων και αναδύεται από το φυσικό τοπίο σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό στοιχείο που την περιβάλλει.

Με δεδομένο πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική και το πόσο σημαντικός ήταν ανέκαθεν ο ρόλος του αρχιτέκτονα, για τον Αριστείδη Ντάλλα, η αρχιτεκτονική, με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, καλείται να ενταχθεί με σεβασμό αλλά και ουσία στον εκάστοτε τόπο.

«Το αποτύπωμα που αφήνει ο σχεδιασμός διαμορφώνει το σύγχρονο αστικό τοπίο, τόσο της πόλης όσο και της υπαίθρου. Αυτή η διάκριση μας θυμίζει ότι υπάρχουν φορές που η αρχιτεκτονική ξεπερνάει τα στενά όρια της ένταξης στο τοπίο και γίνεται η ίδια ένα ‘statement’. Ένα τέτοιο παράδειγμα «δήλωσης» αποτελεί και το Lap Pool House», δηλώνει ο δημιουργός του σπιτιού.

εντυπωσιακή κατοικία στην Τήνο
εντυπωσιακή κατοικία στην Τήνο
εντυπωσιακή κατοικία στην Τήνο

Περιγραφή της κατοικίας στην Τήνο

Είναι εμπνευσμένο από τις κοιλότητες και προεξοχές των βράχων του νησιού. Αναδύεται με τέτοιο τρόπο από το φυσικό τοπίο που θυμίζει ανθρωπογενής σπηλιά. Η είσοδος στην κατοικία γίνεται μέσα από μία ρωγμή στην πλάτη του κτιρίου. Επιμέρους σχισμές στο δώμα, επιτρέπουν στο φώς και στον αέρα να εισέλθουν στο σπίτι.

Ένα από τα πιο θεαματικά στοιχεία του έργου, είναι η πισίνα, διότι το υγρό στοιχείο έρχεται σε αντίστιξη με τη βραχώδη υφή του εμφανούς σκυροδέματος. Άλλωστε αποτελεί κατοικία μιας κολυμβήτριας, επομένως δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει δυναμική παρουσία του νερού.

Το «καμουφλάζ» της κατοικίας εξασφαλίζει μια ενιαία πλάκα από μπετόν με φυτεμένο δώμα που μοιάζει να αποτελεί φυσική συνέχεια του εδάφους και στεγάζει τους τρεις κτιριακούς όγκους. Οι δύο όγκοι που προεξέχουν από την πλάκα, κάθετα ο ένας προς τον άλλο και βρίσκονται αντιδιαμετρικά του κτιρίου συνιστούν τους ιδιωτικούς χώρους, ένα υπνοδωμάτιο κι έναν ξενώνα.

Στον ίδιο όγκο υπάρχει και ένας προστατευμένος ημιυπαίθριος χώρος που καδράρει τη θέα προσφέροντας συνολικά την αίσθηση ενός καταφυγίου. Στον ενδιάμεσο χώρο, κάτω από την πλάκα διαμορφώνονται οι κοινόχρηστες λειτουργίες, απόλυτα συνδεδεμένες με τον υπαίθριο χώρο. Όλη η δυναμική του κτιρίου υπογραμμίζεται με τον γραμμικό όγκο της πισίνας που προεξέχει από την πλαγιά και κατευθύνει το βλέμμα στον ορίζοντα.

εντυπωσιακή κατοικία στην Τήνο
εντυπωσιακή κατοικία στην Τήνο
εντυπωσιακή κατοικία στην Τήνο
εντυπωσιακή κατοικία στην Τήνο
εντυπωσιακή κατοικία στην Τήνο

Μια ταινία μικρού μήκους για το σπίτι