Πως η ατμοσφαιρική ρύπανση μικραίνει το ανδρικό μόριο

Και όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, αλλάζει τον άνθρωπο και σε αυτόν τον τομέα

Όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες, η ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν έχει μόνο αρνητικές συνέπειες στο περβάλλον, αλλά και στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω πρόβλημα οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα την αναδρική ανατομία και την γονιμότητα.
Πιο συγκεκριμένα, η Δρ Shanna Swan, επιδημιολόγος και επιστήμονας περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας στο Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλάζει την αναπαραγωγική εξέλιξη των μελλοντικών ανθρώπων, μιας και η ρύπανση προκαλεί μεγαλύτερα ποσοστά στuτικής δυσλειτουργίας, μείωση της γονιμότητας και αυξημένο αριθμών γεννήσεων αγοριών με μικρά πeη.

Φαίνεται ότι τα χημικά που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα γύρω μας και η ανθυγιεινή καθημερινότητα των ανθρώπων διαταράσσουν τις ορμόνες του οργανισμού, προκαλώντας διάφορα θέματα στο αναπαραγωγικό σύστημα. Π.χ. ένα κορίτσι 20 ετών σήμερα, είναι λιγότερο γόνιμο από την γιαγιά του όταν εκείνη ήταν 35.

Δυστυχώς η ανθρωπότητα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί για το μέλλον της, μιας και σύμφωνα με την Swan, ένα είδος για να οριστεί υπό εξαφάνιση πρέπει να πληρεί πέντε συγκεκριμένα κριτήρια, από τα όποια οι άνθρωποι έχουν τα τρία. Το πιο μεγάλο πρόβλημα στην υπόθεση προκαλείται από τις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται κυρίως στα πλαστικά είδη και οι οποίες επηρεάζουν τους αδένες που εκρίνουν ορμόνες.

Αν λοιπόν ένα αρσενικό μωρό εκτεθεί σε αυτές τις ενώσεις ενώ ειναι στην μήτρα της μητέρας του, θα έχει μικρότερη αναγεννητική απόσταση, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει μικρότερο πeος. Οι συγκεκριμένες ουσίες δε, είνα σχεδόν παντού, από τα καλλυντικά και τα καθαριστικά, μέχρι τα παιχνίδια και τις συσκευασίες τροφίμων.

Εκτός από την συγκεκριμένη έρευνα όμως, η Swan είχε βρει το 2017 μέσα από μια άλλη μεγάλη μελέτη που έκανε, αναλύοντας 185 έρευνες, με δείγμα 45.000 υγιείς άντρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει πέσει κατά 59% από το 1973 μέχρι το 2011. Τέλος, η ίδια θεωρεί ότι λόγω της μειωμένης ανδρικής γονιμότητας, μέχρι το 2045 οι περισσότεροι άντρες θα είναι στείροι.