«Νεκρό» το κέντρο της Αθήνας – Άδειοι δρόμοι και παντού κατεβασμένα ρολά

Έντεκα μήνες πίσω μοιάζει να γύρισε σήμερα η Αττική, καθώς τέθηκε σε ισχύ το αυστηρό lockdown.

Η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η Αθήνα, σήμερα κινείται σε… διαφορετικούς ρυθμούς από αυτούς που συνηθίζονται τα Σάββατα, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στην χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Οι δρόμοι είναι άδειοι και όσοι κινούνται είτε για εργασία είτε για τα απαραίτητα, είναι ελάχιστοι. O κεντρικός εμπορικός δρόμος της Αθήνας παραμένει έρημος.

Στους δρόμους, στους οποίους βρέθηκε από νωρίς το πρωί το Newsbomb.gr και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας είναι έντονη η παρουσία των αστυνομικών που σταματούν τους πολίτες για να ελέγξουν αν έχουν στείλει SMS στο 13033, αν έχουν το απαραίτητο έντυπο δήλωσης μετακίνησης.

Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική εντάσσονται μαζί με την Αττική στο «κόκκινο». Τα μέτρα που θα ισχύουν για τις αγορές είναι τα εξής:

  1. Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away.
  2. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.
  3. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.
  4. Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
  5. Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

Για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, η επιτροπή των ειδικών αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα. Αυτό το μέτρο έχει ως αποτέλεσμα, τα καταστήματα να κλείνουν το Σάββατο στις 5 το απόγευμα.

Έτσι, οι κάτοικοι των τριών περιοχών θα πρέπει βρίσκονται στο σπίτι από τις 18:00 αντί στις 21:00 που ισχύει έως σήμερα. Στόχος είναι να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών και ο συγχρωτισμός.