Η πρώτη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ηλικία 23 ετών! Όταν έλεγε πως ο «Μαρξισμός είναι ελκυστικός»

Μια σπάνια συνέντευξη που είχε δώσει ο πρωθυπουργός-σήμερα-Κυριάκος Μητσοτάκης σε ηλικία μόλις 23 ετών ανέσυρε από το αρχείο του ο δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς.

Ο νυν πρωθυπουργός σε ηλικία 23 ετών μιλάει ως φοιτητής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Χάρβαρντ. Συνομιλία στον ενικό που αξίζει να θυμηθούμε για το περιοδικό «Εικόνες».

Αναλυτικά:

Ως νέο, δεν σε έχει γοητεύσει ο σοσιαλισμός;

«Ο μαρξισμός ως ιδεολογική πρόταση είναι αρκετά ελκυστική για κάποιον νέο. Βρίσκω ότι η οι­κονομική και κοινωνική του θεω­ρία έχει χτυπητές αδυναμίες. Δεν πιστεύω ότι και ο ίδιος ο Μα­ρξ θα θεωρούσε εφαρμογή των ιδεών του αυτά που συνέβησαν κατά καιρούς στις χώρες του υ­παρκτού σοσιαλισμού. Φυσικά εί­ναι από τα κορυφαία μυαλά. Άλλωστε στο Χάρβαρντ διδάχθηκα συστηματικά μαρξισμό. Διαβάζω Ουμπέρτο Έκο, Τοκεβίλ. Στον Μαρξ εκτιμώ ιδιαίτε­ρα τις ιστορικές του αναλύσεις».

Αποδέχεσαι τις νεοφιλελεύθερες ιδέες;

«Αποδέχομαι πολλές νεοφιλελεύθερες προτάσεις, ιδίως ό,τι αφορά τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Δεν αποδέχομαι όλη τη νεοφιλελεύθερη πρό­ταση».

Ποιες είναι οι πρώτες εικόνες που σου έχουν μείνει από την πε­ρίοδο της εξορίας της οικογένειάς σας στη Γαλλία;

«Θυμάμαι ότι στο Παρίσι μπο­ρούσα να βλέπω κάθε μέρα τον πατέρα μου, αφού δεν είχε τη δυνατότητα να ασχολείται με την πολιτική, όπως μετά. Με έβγαζε βόλτα στους κήπους…».

Συζητάτε στο σπίτι πολιτικά με τον πατέρα σου;

«Ναι».

Όταν πρόκειται να πάρει μια σημαντική πολιτική απόφαση, ζητάει τη γνώμη σου;

«Με ρωτάει. Κι εμένα και την οικογένειά μας. Αλλά πολλές αποφάσεις τις παίρνει μόνος του, χωρίς να λογαριάζει τη γνώμη μας. Η μητέρα μου, λόγω διαίσθησης, είναι ένας πολύ καλός σύμβουλος».

Του κάνεις κριτική;

«Ναι. Ως πολιτικό πρόσωπο δεν είναι υπεράνω κριτικής».

Πες μου κάποιο ζήτημα που επισήμανες και είχες δίκιο.

«Σπάνια δεν δικαιώνεται…».

Ήταν αυστηρός μαζί σου; Σε είχε μαλώσει όταν ήσουν πιτσιρίκος;

«Ήταν καλός και αυστηρός, αλλά και ανεκτικός. Σπάνια τιμωρούσε…»

Θα έφαγες και κανένα χαστουκάκι…

«Θυμάμαι ένα. Στο Παρίσι με χτύπησε, όταν μια φορά πέταξα ένα αντικείμενο στο μάτι της γιαγιάς μου».

Ποιο είναι το ελάττωμά του;

«Νομίζω ότι ορισμένες φορές είναι αρκετά πεισματάρης. Βέβαια έχει μια οξύτατη κρίση και πολύ καλή αντίληψη των πολιτικών γεγονότων, αλλά μερικές φορές προσκολλάται σε ορισμένες ιδέες και πρόσωπα. Συνήθως δικαιώνεται, αλλά κάποιες φορές είναι άστοχος στις επιλογές του».

Εσύ θα ασχοληθείς με την πολιτική;

«Πρώτα θα ήθελα να πετύχω επαγγελματικά και μετά βλέπουμε…».

Πηγή: iselida.gr