Γιατί αγχωνόμαστε τις ημέρες των Χριστουγέννων και τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτό

Οι ημέρες των Χριστουγέννων δεν είναι για όλους το ίδιο ευχάριστες. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, σε κάποιους προκαλούν άγχος, σε κάποιους άλλους στεναχώρια. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων με αλώβητη την ψυχολογία μας;

Στοιχεία από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση λένε πως το 38% των ανθρώπων δηλώνουν αυξημένο στρες τις ημέρες των γιορτών. Ένα άλλο 26% δηλώνει πως αισθάνονται λυπημένοι και μόνοι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;

Ερευνητές από το Κοινοτικό Πανεπιστήμιο της Virginia στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτό ακριβώς το ερώτημα.

Έκαναν λοιπόν έρευνες και βρήκαν την λύση.

Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας Janet Abraham και η επιστημονική της ομάδα, οι γιορτές των Χριστουγέννων θα περάσουν πολύ πιο ομαλά εάν χαμηλώσουμε τις προσδοκίες μας. Εάν δηλαδή δεν έχουμε την απαίτηση, τόσο από τον εαυτό μας όσο και από τους δίπλα μας, να είναι όλα έτοιμα.

Το τέλειο τραπέζι, το τέλειο φαγητό, το τέλειο ρούχο, το τέλειο δώρο… όλα αυτά δεν έχουν απολύτως καμία σημασία.

Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε καλή παρέα, να είμαστε με τους αγαπημένους ανθρώπους και να περάσουμε καλά. Εάν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, λέει η Abraham, τότε όλοι θα έχουν καταπληκτικές γιορτές αυτά τα Χριστούγεννα χωρίς να αγχωθούν, να στεναχωρηθούν ή να απογοητευτούν.

Μεγάλη σημασία για τους ειδικούς έχει και η συγχώρεση. Αυτές τις ημέρες είναι πολύ σημαντικό να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν, να συγχωρέσουμε ότι μας έχουν κάνει και να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους.

Αυτό θα μας κάνει κι εμάς να αισθανθούμε πολύ καλύτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *