Η λίστα με τα «πιο μολυσμένα» φρούτα και λαχανικά για το 2019

Αυτά τα προϊόντα έχουν συνήθως τα περισσότερα φυτοφάρμακα και παρασιτοκτόνα

Κάθε χρόνο η οργάνωσης Environmental Working Group δημοσιεύσει τη λίστα Dirty Dozen, ή αλλιώς τη λίστα με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά (με βάση μετρήσεις στις ΗΠΑ).

Η λίστα με τα προϊόντα που χαρακτηρίστηκαν πιο μολυσμένα για το 2019 (και για τα οποία θα πρέπει να ψάχνουμε πιστοποιημένες βιολογικές επιλογές) έχει ως εξής:

Φράουλες
Σπανάκι
Λαχανίδα (kale)
Νεκταρίνια
Μήλα
Σταφύλια
Ροδάκινα
Κεράσια
Αχλάδια
Ντομάτες
Σέλερι
Πατάτες

Στον αντίποδα, η καθαρή δεκαπεντάδα (δηλαδή τα προϊόντα με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων):

Αβοκάντο
Καλαμπόκι
Ανανάς
Λάχανο
Κρεμμύδια
Αρακάς
Παπάγια
Σπαράγγια
Μάνγκο
Μελιτζάνες
Πεπόνια (ποικιλία honeydew)
Aκτινίδια
Πεπόνια (ποκιλία cantaloupes)
Κουνουπίδι
Μπρόκολο